De la patru copii folosiţi drept kamikaze în 2014 s-a ajuns la 44 anul trecut, potrivit UNICEF, care a strâns date din Nigeria, Camerun, Ciad şi Niger, unde zone întregi sunt controlate de Boko Haram, grupare afiliată organizaţiei Stat Islamic.

Peste 75% dintre ei sunt fete, arată UNICEF în raportul său intitulat „Beyond Chibok" (Dincolo de Chibok), la aproape doi ani de la răpirea a 276 de eleve de liceu la Chibok (nord-estul Nigeriei) de către Boko Haram, acţiune care a declanşat un val de indignare în lumea întreagă.

„Să fim clari: aceşti copii sunt victimele, nu autorii", afirmă Manuel Fontaine, director regional al UNICEF pentru Africa occidentală şi centrală. „Să înşeli copii şi să îi obligi să comită acţiuni mortale a fost unul dintre cele mai oribile aspecte ale violenţei din Nigeria şi din ţările vecine", adaugă el.

Din ianuarie 2014, în extremul nord al Camerunului, lovit cu regularitate de Boko Haram, s-a înregistrat cel mai mare număr de atentate sinucigaşe în care au fost implicaţi copii — 21—, urmat de Nigeria, cu 17 şi Ciad cu două.

Acest fenomen induce „o stare de teamă şi de suspiciune, cu consecinţe devastatoare" pentru copii, îndeosebi pentru cei eliberaţi după ce au fost ţinuţi captivi de către grupări înarmate, consideraţi din acest motiv o posibilă ameninţare pentru comunităţile lor, subliniază UNICEF. Şi copiii născuţi din căsătorii forţate sau în urma unor violenţe sexuale sunt „stigmatizaţi şi discriminaţi" în satele lor şi în taberele de refugiaţi.

Gruparea islamistă nigeriană, care a suferit numeroase înfrângeri în ultimele luni din partea armatelor din regiune, şi-a înmulţit numărul atentatelor sinucigaşe, recurgând în mod regulat la femei şi fetiţe kamikaze pentru a teroriza populaţia. Anul trecut aceste atacuri, concentrate până atunci în fiefuri nigeriene ale Boko Haram, s-au extins în ţări vecine, îndeosebi în Camerun. Conform UNICEF, în 2015 au fost comise 89 de atentate sinucigaşe în Nigeria, 39 în Camerun, 16 în Ciad şi şapte în Niger.