„Suntem extrem de îngrijorate de ideea de a abandona compromisul din 1993 privind legea anti-avort", scriu fostele prime doamne.

Legea în vigoare, extrem de restrictivă, dar considerată un 'compromis' între biserică şi stat, autorizează avortul în trei cazuri: atunci când există un risc la adresa vieţii sau sănătăţii mamei, atunci când examenul prenatal indică o gravă patologie ireversibilă la embrion şi atunci când este vorba de o sarcină rezultată în urma unui viol sau incest.

Mai multe organizaţii anti-avort au înaintat în Parlament, cu sprijinul Bisericii Catolice şi al conservatorilor aflaţi la putere, o iniţiativă care înăspreşte această legislaţie.

Conform propunerii lor, întreruperea sarcinii ar fi de asemenea interzisă în caz de viol sau de malformaţie a fetusului şi permisă doar pentru a salva viaţa mamei. Legea majorează de asemenea pedeapsa maximă pe care o poate primi o persoană care practică avortul la cinci ani de închisoare, de la doi ani în prezent.

„Orice avort este o dramă. Însă nu putem agrava drama femeilor forţându-le să dea naştere unui copil conceput printr-un viol sau să le riscăm viaţa şi sănătatea, uneori chiar pe cele ale copilului lor", transmit soţiile foştilor preşedinţi Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski şi Bronislaw Komorowski.

Ele susţin că renunţarea la dispoziţiile actuale riscă să ducă la "trecerea de la extremă la alta, în funcţie de puterea politică de la un anumit moment".

Deputaţi liberali au făcut apel la soţia actualului preşedinte conservator Andrzej Duda să ia poziţie, însă preşedinţia a transmis că ea nu va interveni în această dezbatere care a provocat deja manifestaţii în stradă în întreaga Polonie. 

Media reamintesc de o precedentă încercare de înăsprire a legii anti-avort care s-a lovit de opoziţia Mariei Kaczynska, soţia preşedintelui conservator Lech Kaczynski, moartă împreună cu el în 2010 în urma prăbuşirii avionului prezidenţial. Opinia sa i-a atras atunci critici din partea Radio Maryja, un post de radio catolic influent.

Conform estimărilor organizaţiilor feministe, între 100.000 şi 150.000 de femei recurg la avort în fiecare an, fie clandestin în Polonia, fie în clinici din Germania, Slovacia sau Austria.

Numărul avorturilor autorizate în Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, oscilează între 700 şi 1.800 pe an.