Putin a trimis în Parlament o lege prin care scoate de sub comanda Ministrului de Interne trupele Gărzii Naţionale, o unitate de 170.000 de oameni specializată în dezamorsarea revoltelor şi lupta contra grupărilor insurgente.

Garda Naţională şi „cosmonauţii”

Garda Naţională şi-au făcut un renume luptând în războaiele cecene din primele două mandate ale lui Putin.

Însă, pe lângă cei 170.000 de membri ai acestei forţe, Putin şi-a trecut sub comanda personală şi trupele de elită din minister, aşa-zişii „cosmonauţi", porecla dobândită din cauza asemănării echipamentului lor de protecţie cu cel al trupelor din Star Wars.

În acest moment, numărul forţelor de ordine aflate sub comanda directă a liderului de la Kremlin a ajuns să îl depăşească cu 15% pe cel al forţelor armate, care se ocupă cu ameninţările externe la adresa Rusiei.

Armata personală a lui Putin va fi condusă de Viktor Zolotov, un personaj care deţine funcţia de şef al securităţii prezidenţiale încă din 2000.

Prin vechile sale legături cu preşedintele, Zolotov este văzut drept un om mai fidel lui Putin decât actualul ministru de Interne, Vladimir Kolokolţev.

Tatiana Stanovaia, un analist politic din Rusia, crede că ministrul de Interne "odată ajuns la un ipotetic moment de tensiune, va avea fiori când va trebui sa execute ordinele. Putin şi Zolotov - ca o extensie a acestuia - nu mai au nevoie de intermediari".

Putere concentrată

Pentru Putin, trupele preluate de la Interne par mai sigure decât cele din Ministerul Apărării, unde Serghei Şoigu, ministrul în funcţie, a căpătat notorietate şi un grad de independenţă tot mai mare.

Garda Naţională va avea şi propriul serviciu de informaţii pus la dispoziţia preşedintelui, fiind concepută ca o structură cu putere de investigaţie.

Armata lui Putin va fi responsabilă şi de emiterea licenţelor pentru arme pentru indivizi şi firmele de pază şi protecţie, în Rusia existând 10 milioane de posesori de arme.

Membrii Gărzii Naţionale vor avea de acum dreptul de a trage fără somaţie şi a efectua arestări fără a se legitima.

Mişcarea făcută de liderul de la Kremlin îi reduce dramatic puterea lui Kolokolţev, unul dintre miniştrii care nu intră în cercul apropiaţilor şefului statului rus.

Drept premiul de consolare, acesta i-a primit în subordine pe cei 27.000 de oameni ai Serviciului Federal Anti-Drog şi cea mai mare parte a angajaţilor Serviciului Federal pentru Migraţie.

Practic, rolul ministrului de Interne din Rusia se reduce de acum la efectuarea simplelor activităţi birocratice şi a misiunilor de rutină ale poliţiei.

Ultima reorganizare ministerială petrecută în Rusia a fost în 2003, când Vladimir Putin a refăcut structuri asemănătoare perioadei sovietice, din tinereţea sa.

Cea de acum pare un mod de a se asigura că nu va avea de surprize în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă acestui an, dar şi de a pune piciorul în prag pentru conservarea puterii pentru alegerile prezidenţiale din 2018.

Ca forţă personală de represiune, Garda Naţională a lui Putin demonstrează clar că preşedintele rus nu are încredere în instituţiile statului, preferând să se simtă înconjurat de vechii săi prieteni.