Medici fără Frontiere precizează că a analizat într-un raport 35 de locuri din ţară, inclusiv foste fabrici şi depouri de gări. Jumătate dintre aceste locuri nu au acces la electricitate sau apă curentă, iar o treime dintre refugiaţi nu sunt acoperiţi de serviciul naţional de sănătate. 

„Este o populaţie invizibilă, ignorată sau tolerată de către instituţii", a precizat, într-un comunicat, preşedintele MfF Italia, Loris De Filippi. El a mai acuzat faptul că astfel de amplasamente sunt evacuate cu regularitate, fără a fi oferite alternative de cazare. 

MfF a mai transmis că Italia nu a luat suficient măsuri pentru a-şi extinde capacităţile de primire de solicitanţi de azil. La sfârşitul anului trecut avea 110.000 de locuri disponibile pentru solicitanţii de azil, însă în perioada 2014-2015 a primit 148.00 de cereri. 

Conform organizaţiei medicale caritabile, sistemul de primire de solicitanţi de azil al Italiei nu a fost 'paralizat' doar pentru că majoritatea imigranţilor care au ajuns în această ţară au pornit mai departe spre nordul Europei. 

Din cei 320.000 de imigranţi ajunşi pe mare în Italia în 2014-2015, mai puţin de o treime au înaintat cereri de azil în această ţară, conform MfF.