„I-am explicat lui De Mistura îngrijorările noastre după amplificarea, în ultimele zile, a acţiunilor militare ale grupărilor armate iresponsabile şi creşterea numărului de cazuri de încălcare a armistiţiului”, a declarat, la televiziunea de stat, ministrul-adjunct de externe iranian, Hossein Amir Abdollahian, după întrevederea cu emisarul ONU pentru Siria.

„Aceste probleme sunt îngrijorătoare şi pot aduce atingere procesului politic în curs”, a adăugat Hossein Amir Abdollahian, criticând din nou prezenţa la negocierile de la Geneva a unor grupări calificate de Teheran drept teroriste.

„De Mistura a insistat asupra faptului că nu există niciun fel de legătură între negocierile intersiriene (organizate sub auspiciile ONU) şi grupările teroriste, dar că lista grupărilor teroriste este întotdeauna un subiect de ambiguitate”, a declarat ministrul-adjunct de externe iranian.

Potrivit declaraţiilor sale, 'unele grupări teroriste încearcă să participe la negocieri, prezentându-se sub o nouă mască'.

Iranul joacă un rol primordial în Siria, susţinând multilateral, alături de Rusia, regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Punerea în cauză a menţinerii la putere a preşedintelui Al-Assad este o linie roşie ce nu poate fi depăşită, potrivit Teheranului.

Armata de elită a Iranului, Gardienii Revoluţiei, susţine regimul Al-Assad prin trimiterea de consilieri militari, prezenţi alături de 'voluntari' iranieni, dar şi irakieni, afgani sau pakistanezi.

Reluarea negocierilor de la Geneva coincide cu alegerile legislative organizate de putere, prevăzute să aibă loc miercuri în Siria.