Specialistul BKA în crime de război a declarat că deja au fost înregistrate în Germania 2.800 de astfel de mărturii, majoritatea fiind făcute în timpul intervievării solicitanţilor de azil de către funcţionari ai Biroului federal german pentru migraţie şi refugiaţi (BAMF). 

BKA a recunoscut însă că doar o parte a denunţurilor au fost însoţite de dovezi elocvente, coroborate cu fotografii, şi că multe mărturii au avut la bază simple zvonuri. 

În urmă acestor denunţuri făcute de refugiaţi, poliţia germană a lansat 13 anchete, dintre care unele au dat deja rezultate. La jumătatea săptămânii trecute, cetăţeanul sirian Ibrahim Al F. a fost arestat în landul Renania de Nord-Westfalia, fiind bănuit de comiterea unor crime de război. 

În vârstă de 41 de ani, acesta ar fi fost liderul unei grupări de 150 de oameni, care a luptat din 2012 ca parte a Armatei Siriene Libere în oraşul Alep, din nordul Siriei. 

El este acuzat că ar fi supervizat torturarea mai multor prizonieri şi chiar ar fi torturat personal mai mulţi dintre aceştia. 

La finalul lunii februarie, Ministerul Justiţiei olandez a anunţat că a identificat printre refugiaţi 30 de suspecţi, inclusiv 10 sirieni, deşi mulţi suspecţi proveneau din Eritreea, Nigeria, Sudan şi Georgia. 

O anchetă similară desfăşurată în Olanda în 2014 a identificat 50 de suspecţi de comiterea unor crime de război.