Serghei Roldughin, un muzician a cărui prietenie cu preşedintele Putin datează de la sfârşitul anilor 70, este în atenţia opiniei publice după dezvăluirea informaţiilor extrase din milioane de documente ale casei de avocatură Mossack Fonseca de către Consorţiul jurnaliştilor de investigaţie (ICIJ). 

Potrivit ICIJ, apropiaţi ai lui Putin şi, în primul rând, Roldughin ar fi ascuns în străinătate aproximativ două miliarde de dolari (1,75 miliarde de euro) în bănci şi societăţi secrete. Roldughin deţine firme offshore legate de societăţi de stat ruseşti, afirmă consorţiul. 

Dar o emisiune difuzată duminică pe canalul public Rossia înfăţişează un alt portret al artistului, prezentat ca fiind un pasionat de muzică şi un mecena care sprijină dezvoltarea noilor talente ruseşti. 

Programul subliniază cât este de costisitor să cumpere în străinătate instrumente pentru artiştii săi şi reia linia Kremlinului pentru care acest scandal mondial nu este decât o maşinaţie orchestrată de SUA. 

„Eu merg în străinătate pentru a comanda una sau alta", susţine violoncelistul, apropo de eforturile sale pentru a restaura Casa muzicii de la Sankt-Petersburg, o instituţie care susţine tineri interpreţi de muzică clasică. 

„Noi investim în sute de tineri muzicieni", adaugă el, fără a detalia în ce mod companiile sale offshore au reuşit să obţină asemenea profituri în decursul anilor. 

„Totul este scump! Instrumentele sunt scumpe, profesorii sunt scumpi... totul este scandalos de costisitor", mai spune Roldughin în faţa jurnalistei de la Rossia, arătându-i un violoncel Stradivarius. 

Opoziţia rusă a ridiculizat sugestia potrivit căreia Serghei Roldughin investise sute milioane de dolari în străinătate pentru a cumpăra doar instrumente muzicale, cotidianul Vedomosti subliniind că importurile de instrumente în 2015 se cifrau la 50 de milioane de dolari pentru întreaga ţară. 

Potrivit programului de la canalul Rossia, Roldughin a beneficiat de donaţia „unor părţi minoritare în societăţi" din partea unor „sponsori" pentru a nu se mai milogi. 

Violoncelistul deţine acţiuni în banca Rossia, considerată de Trezoreria americană drept banca privată a elitei ruse. Potrivit Panama Papers, fondurile offshore ale acestui apropiat al preşedintelui Putin sunt gestionate de persoane legate de această bancă.