Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko în martie că executivul UE va prezenta propunerea aşteptată cu nerăbdare în aprilie, oferind ucrainenilor beneficiul cel mai tangibil al unor legături mai strânse, într-un moment când un acord de liber schimb încă nu a dat roade pentru economia lor. 

„S-ar părea că îi ignorăm pe alegătorii olandezi, dar noi trebuie să ne ţinem de cuvânt faţă de Ucraina, care şi-a îndeplinit condiţiile", a declarat această sursă. 
    
Propunerea trebuie aprobată cu o majoritate calificată de statele membre UE şi de Parlamentul European pentru a intra în vigoare. 
    
Potrivit acestei surse, Comisia ar include o anumită formă de salvgardare care să permită ţărilor UE să restabilească temporar vize în cazul unei creşteri bruşte a imigraţiei. 
    
Ucraina are o populaţie de aproximativ 45 de milioane de locuitori. Anexarea Crimeii de către Rusia în 2013 şi luptele cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei nu au condus până în prezent la un exod masiv din ţară, potrivit oficialilor UE. 
    
Olandezii au votat cu 61% săptămâna trecută într-un referendum non-obligatoriu cerut de eurosceptici pentru a respinge acordul de asociere asupra unor legături politice, de securitate şi comerciale mai strânse între Kiev şi blocul celor 28 de naţiuni, aminteşte Reuters. 
    
Mai puţin de o treime din electorat a participat, dar prezenţa la vot a fost puţin peste cele 30 de procente necesare pentru ca rezultatul să fie valabil. 
    
Prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că guvernul ar putea să nu continue cu ratificarea acordului pe care celelalte 27 de state UE l-au aprobat deja şi care a intrat în vigoare în mod provizoriu. Comisia Europeană a afirmat că liderii olandezi trebuie să reflecteze asupra votului şi să sugereze o cale de urmat. 
    
Ucraina nu este singura ţară aşteptând nerăbdătoare regimul fără vize. Liderii UE au promis să accelereze liberalizarea vizelor pentru Turcia, vizând un acord până la sfârşitul lunii iunie dacă Ankara îndeplineşte mai multe condiţii. Comisia lucrează de asemenea la o propunere sensibilă din punct de vedere politic pentru a-l extinde la Kosovo.