Odată cu crearea Gărzii Naţionale, cele mai multe unităţi de lupta aflate acum sub conducerea directa a lui Ramzan Kadîrov trec în structura nou înfiinţată, adică în subordinea preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine într-un interviu cu „Novaia Gazeta” avocatul Piotr Zaikin, fost membru al forţelor Speţnaz al MAI rus.

„De fapt, decretul prezidenţial a scos din subordinea şefului republicii cecene toate cele mai bine instruite şi înarmate unităţi: OMON (SWAT), SOBR, Terek, regimentul Oficiului de securitate privată. Sunt structuri care au fost constant pregătite de luptă, care dispun de arme grele şi vehicule blindate”, – a spus Zaikin.

Potrivit lui, aceste structuri de putere, aflate formal în componenţa Ministerului Afacerilor Interne, sunt formate din foşti luptători ceceni recrutaţi pe principiul loialităţii personale faţă de Kadîrov. „Şeful Ceceniei avea o influenţă nelimitată asupra conducerii Ministerului de Interne al Republicii Cecene, inclusiv asupra deciziilor privind personalul din rândul foştilor rebeli. Acum, el nu mai are aceasta influenta. De aceea, Kadîrov va trebui sa se abţină pe viitor de la atacuri verbale împotriva forţelor de securitate din republicile şi regiunile ruse vecine”, – a adăugat avocatul.

Structura de comanda a Gărzii Naţionale nu va avea în vârful lanţului pe şefii regionali din Rusia, pentru ca ea corespunde mai degrabă forţelor militare aflate sub comanda federala. În plus, acum de resursele umane a unităţilor armate cecene se vor ocupa contrainformaţiile militare federale, care vor căuta să cureţe rândurile militarilor de cei cu tendinţe sau trecut criminal. În Ministerul de Interne al Federaţiei Ruse de aceasta se ocupa structuri aflate în subordinea „miniştrilor” locali sau a şefilor de administraţii regionale. Acum, contrainformaţiile militare vor avea acces la dosarele personale ale foştilor rebeli ceceni amnistiaţi şi recrutaţi în serviciul armat.

Pentru a elimina componenta etnică şi loialitatea personală fata de Kadîrov în toate unităţile armate cecene, Moscova va impune o rotaţie mult mai extrateritorială. Potrivit lui Zaikin, comandanţii militari loiali lui Kadîrov ar „trebui să fie gata în orice moment sa fie transferaţi prin ordin, spre exemplu, în Orientul Îndepărtat, unde se vor ocupa de vânarea imigranţilor ilegali chinezi prin pădurile siberiene”.

Potrivit lui Zaikin, Kadîrov este conştient de consecinţele reformei iniţiate de Putin. Cu toate acestea, el nu are nicio altă alegere decât sa se supună. Doar astfel îşi poate demonstra loialitatea atât de strigata faţă de Putin: ca doar s-a declarat „infanteristul loial al lui Putin!”.

Amintim ca, recent, experţii companiei americane de analiză Stratfor au sugerat că scopul real al creării Gărzii Naţionale din Rusia este încercarea lui Putin de a se proteja de o posibilă lipsă de loialitate a altor agenţii de aplicare a legii, pentru „cazul unei lovituri de stat”.