Documentul, semnat în timpul unei vizite oficiale a premierului portughez la Atena, pune în prim-plan hotărârea celor două ţări de a-şi întări cooperarea în faţa provocărilor cu care se confruntă UE.

La capitolul economic, socialistul Costa şi liderul de stânga Tsipras 'împărtăşesc convingerea că politicile de austeritate totală sunt greşite' şi dezastruoase din punct de vedere social, potrivit acestei declaraţii.

„Programele de ajustare (bugetară) nu pot rezolva toate problemele. Este ca şi cum ai creşte doza de pastile pentru un bolnav pentru a i se scădea febra: febra scade, însă boala este în continuare acolo”, a spus Costa. „Europa de dreapta neoliberală ar vrea să impună un model unic şi fără alternativă. Grecia şi Portugalia demonstrează că sunt posibile alte căi democratice”, a adăugat el.

„Problema nu constă în regulile care ne sunt aplicate, ci în faptul că ele nu sunt eficiente şi prin urmare trebuie corectate”, a declarat, la rândul său, Tsipras, îndemnat de creditorii Greciei să accepte reforme şi măsuri de economie dureroase, pentru a menţine ţara sa sub perfuzie financiară.

În ceea ce priveşte criza migraţiei, cele două ţări au îndemnat la o rezolvare „solidară şi pe baza valorilor europene” a problemei privind afluxul de migranţi şi de refugiaţi. Ei au denunţat construcţia de garduri din sârmă ghimpată şi „absenţa de voinţă” din partea unor state-membre de a participa la planurile europene de repartizare a refugiaţilor între ţările din UE.

Cele două ţări „îşi vor întări eforturile comune în vederea reformării procesului de la Dublin, pentru ca refugiaţii să fie repartizaţi în mod echitabil în UE”, adaugă documentul.

Tsipras a anunţat, de asemenea, că a discutat cu Antonio Costa pe marginea reinstalării imediate în Portugalia a unui mare număr de refugiaţi blocaţi în Grecia, ca urmare a deciziei Lisabonei de a primi — însă cu condiţia calificării — până la 5.800 de refugiaţi peste contingentul celor 4.500 care i-au fost repartizaţi de UE.