„Nu voi fi de acord cu aplicarea acestor tactici şi tehnici pe care le aud vehiculate”, a declarat Brennan pentru postul NBC News, într-un interviu ce va fi difuzat luni.

Brennan a precizat ulterior că nu va fi 'de acord ca vreun ofiţer al CIA să mai recurgă la simularea înecului'.

Preşedintele democrat Barack Obama a interzis practicarea simulării înecului la scurt timp după preluarea primului mandat, în 2009, şi după ce această tehnică fusese utilizată în timpul administraţiei republicanului George W. Bush împotriva unor suspecţi de terorism.

Cu toate acestea, favoritul primarele republicane, Donald Trump, a declarat în mod repetat că, dacă va fi învestit la Casa Albă, va reinstitui această tehnică, dar şi „o groază de chestii mult mai rele decât simularea înecului”, după cum a afirmat într-o dezbatere republică desfăşurată în New Hampshire în luna februarie.

În aceeaşi dezbatere, principalul rival al miliardarului, senatorul de Texas Ted Cruz a declarat că nu ar dispune o „utilizare extinsă” a acestei practici, despre care însă a estimat că nu echivalează cu tortura.

Într-un raport din decembrie 2014, senatorii democraţi din Comitetul pentru supravegherea serviciilor de informaţii au susţinut că metodele de interogatoriu utilizate de CIA în lunile de după septembrie 2001 au fost 'brutale şi mult mai rele' decât agenţia le-a prezentat Congresului.

Conform raportului, CIA a torturat mai mulţi prizonieri suspectaţi de apartenenţă la Al-Qaida în facilităţi secrete în Europa şi Asia, oficialii agenţiei indicând la acea vreme că metodele de interogare au dus la obţinerea de informaţii valoroase, printre care şi cea despre locul în care se ascundea Osama ben Laden.

Această evaluare a fost confirmată chiar de John Brennan în răspunsul său la raportul senatorilor democraţi, în care afirma, printre altele, că 'informaţiile obţinute prin acest program au fost esenţiale pentru înţelegerea Al-Qaida şi continuă să ne fie de folos în eforturile noastre antiteroriste până în ziua de azi'.

Cu toate acestea, în timpul audierii sale de confirmare la conducerea CIA în 2013, Brennan a declarat că raportul „ridică întrebări serioase despre informaţiile pe care le-am primit”, semnalând dubii cu privire eficienţa unor asemenea tehnici de interogare. „Nu ştiu care este adevărul”, a adăugat el ulterior.