Într-un interviu acordat publicaţiei citate, directorul Centrului European pentru Combaterea Traficului cu Migranţi (EMSC, structură a Europol), Robert Crepinko, a afirmat că 10 ofiţeri sub acoperire se află în prezent pe insulele greceşti Lesbos, Samos, Chios şi Leros, din Marea Egee, dar şi în portul Pireu, cu misiunea de a verifica imigranţii suspecţi. 

„Împreună cu autorităţile greceşti, efectuăm un al doilea control de securitate pentru a evalua eventualii migranţi periculoşi înainte ca ei să intre în Uniunea Europeană'', a spus Crepinko. 

Desfăşurarea acestei operaţiuni a fost decisă la reuniunea miniştrilor de interne din Uniunea Europeană organizată după atentatele teroriste de la Paris, din noiembrie anul trecut. 

Directorul EMSC a adăugat că în prezent au loc discuţii cu oficialii greci pentru a clarifica detaliile tehnice ale fluxului de informaţii dinspre hotspot-urile situate în Grecia către baza de date a Europol, cu respectarea legilor greceşti privind protecţia datelor. 

În cadrul unui acord cu UE, un solicitant de azil sirian aflat pe teritoriul turc va fi instalat într-o ţară membră a UE pentru fiecare migrant ilegal retrimis în Turcia, în limita a 72.000 de locuri. 

Acordul a fost denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului, potrivit cărora Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţi. Aceste organizaţii se tem, printre altele, că de fapt migranţii nu vor avea dreptul să ceară azil înainte de a fi deportaţi.