Premierul indian Narendra Modi a descris accidentul drept "un şoc dincolo de cuvinte" şi a adăugat că gândurile şi rugăciunile sale merg către victimele infernului care s-a produs în timpul unui festival tradiţional care avea loc la templu.

Potrivit presei locale, focul a izbucnit în jurul orei locale 3:30 a.m. (sâmbătă, 22:00 GMT), în timp ce oamenii sărbătoreau cu artificii, din cauza unei scântei care a căzut peste o clădire adiacentă în care erau depozitate materiale pirotehnice, unele dintre ele extrem de puternice. Martori citaţi de agenţia IANS au declarat că flăcările au cuprins templul şi s-a produs o explozie uriaşă. Acoperişul templului a fost afectat de foc. Explozia a fost atât de puternică încât numeroase case pe o rază de o jumătate de kilometru au fost avariate.

În momentul incendiului, un număr estimat între 10.000 şi 15.000 de oameni, în majoritate femei şi copii, asistau la evenimentul religios şi la spectacolul pirotehnic. Răniţii au fost transportaţi la 10 spitale din zonă şi, potrivit postului de televiziune NDTV, ministrul de interne din Kerala, Ramesh Chennithala, a luat "toate măsurile" în Ernakulam şi Thiruvananthapuram, capitala statului, pentru ca aceştia să fie cât mai bine îngrijiţi.

În Kerala este în vigoare o interdicţie a folosirii de material pirotehnic pe districte, însă autorităţile emit permise punctuale pentru utilizarea acestora în timpul anumitor festivităţi. Autorităţile din Kerala au lansat o anchetă, în condiţiile în care o astfel de tragedie nu are precedent în acest stat, unul dintre cele mai dezvoltate şi mai bogate din India, faimos pentru atracţiile sale turistice, menţionează Xinhua.

Totuşi, accidentele la temple sunt comune în India. În octombrie 2013, peste 100 de oameni au fost ucişi, după ce s-au călcat în picioare într-un templu din statul Madhya Pradesh (centrul Indiei).