Violenţele au provocat pagube grave infrastructurii centrului, inclusiv dispensarului. Poliţia a fost nevoită să facă uz de grenade asurzitoare pentru a restabili ordinea şi calmul. Potrivit activiştilor care apără drepturile imigranţilor, încăierările au fost precedate de manifestaţii ale imigranţilor care au cerut punerea lor în libertate. 

Opt imigranţi au fost răniţi uşor cu o zi în urmă, într-o încăierare între sirieni şi afgani campaţi în condiţii mizere în faţa terminalului din portul Pireu, în apropiere de Atena. 

Transformată ca orice centru de imigranţi din insulele greceşti în loc de detenţie de la intrarea în vigoare a acordului UE-Turcia destinat să limiteze fluxul migrator în Europa, tabăra Vial din Chios adăposteşte mai mult de 1.500 de persoane la o capacitate de 1.200 de locuri. Autorităţile vizează transferul unei părţi dintre imigranţi la un centru deschis (din care să se poată intra şi ieşi n.r.) pentru a reduce tensiunea. 

În virtutea acordului UE-Turcia, toţi imigranţii sosiţi în Grecia după data de 20 martie, inclusiv refugiaţi sirieni, ar urma în principiu să fie retrimişi în Turcia. Primele transferuri sunt preconizate pentru luni, 4 aprilie, au anunţat joi responsabili europeni şi turci ai operaţiunii. Conform unei surse europene, este vorba de circa 500 de persoane 'sirieni, afgani şi pakistanezi care nu au solicitat azil' în Grecia. 

Pentru a crea un cadru legal operaţiunii, viguros contestată de UNHCR şi organizaţiile umanitare, în pofida asigurărilor UE că se respectă dreptul la azil, parlamentul elen urmează să se pronunţe în cursul zilei de vineri printr-o procedură de urgenţă asupra unui proiect de lege, care defineşte modalităţile şi consolidează serviciile de azil greceşti. 

Cel mai probabil textul — aprobat, în principiu, în comisie — ar trebui să fie adoptat în pofida contestării acordului UE-Turcia chiar la nivelul partidului stângii radicale Syriza, la putere în Grecia.