Seismul s-a produs la ora 2:39 GMT (ora locală 11:39), epicentrul său fiind situat în mare, la o distanţă de circa 350 de kilometri de Honshu, principala insula a arhipelagului japonez. Mişcarea telurică s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, a indicat agenţia japoneză care a evaluat magnitudinea seismului la 6,1.

O mare parte din vestul arhipelagului japonez a fost zguduit de cutremur, în special prefecturile Wakayama, Gifu, Shizuoka şi Aichi, dar până acum nu au fost raportate victime, menţionează AFP.

„Se poate întâmpla ca nivelul mării să varieze un pic, dar nu există nici un pericol de tsunami", a declarat agenţia japoneză de meteorologie.

Canalul de televiziune NHK, deţinător al unei reţele de camere video care se declanşează imediat în caz de cutremur, a prezentat imagini cu vibraţii puternice în zona prefecturii Wakayama.

Trenurile au fost oprite temporar pentru verificarea căilor de transport.

Japonia, situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, înregistrează anual peste 20% dintre cele mai puternice cutremure de pământ produse pe Terra, aminteşte agenţia France Presse.