Precizarea executivului comunitar vine ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi a organizaţiei Amnesty International. 

În prezent, Comisia Europeană analizează acuzaţiile conform cărora Turcia retrimite refugiaţii sirieni în ţara lor de origine, subiectul fiind discutat şi cu autorităţile de la Ankara, a explicat o purtătoare de cuvânt a executivului UE. „Principiul nereturnării refugiaţilor într-o ţară în care sunt expuşi riscului este o „linie roşie” pentru Uniunea Europeană'', a adăugat ea. 

„Suntem conştienţi că există tensiuni, că există probleme privind capacitatea de primire — exact din acest motiv ne aflăm în procesul de ajutorare a autorităţilor greceşti pentru gestionarea situaţiei'', a spus o altă purtătoare de cuvânt a CE. 

În urmă cu o săptămână, UNHCR s-a arătat îngrijorat că acordul dintre UE şi Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranţă necesare să fie în vigoare în Grecia. 

Potrivit Naţiunilor Unite, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule 'pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiţii adecvate pentru a-i găzdui pe refugiaţi în mod decent' în aşteptarea examinării cazurilor lor. 

De asemenea, UNHCR a estimat că 'hotspoturile' unde sunt primiţi migranţii în Grecia au devenit 'centre de detenţie' în urma acordului dintre UE şi Turcia şi a decis să-şi suspende unele activităţi. UNHCR a decis în special să suspende transportul migranţilor către aceste centre, însă îşi va menţine activităţile de informare şi de 'supraveghere' pentru a se asigura că drepturile refugiaţilor sunt respectate. Personalul agenţiei continuă să fie prezent pe litoralul şi în porturile greceşti pentru a veni în ajutorul migranţilor.