„Orice postulat al politicii externe americane referitor la armele nucleare în ultimii şaptezeci de ani s-a concentrat pe faptul că împiedică proliferarea armelor nucleare'', a declarat Ben Rhodes, un consilier apropiat al preşedintelui american, Barack Obama, în contextul unui summit la Washington privind securitatea nucleară.

„Ar fi catastrofal pentru SUA să-şi schimbe poziţia şi să indice că noi susţinem într-o oarecare măsură proliferarea armelor nucleare'', a adăugat el.

Donald Trump a afirmat că este în favoarea dotării Japoniei cu arma nucleară pentru a se apăra împotriva Coreii de Nord, estimând că protecţia americană ar costa foarte scump.

„Vom face mai bine dacă Japonia se va apăra ea însăşi împotriva acestui nebun din Coreea de Nord'', a afirmat miliardarul american, care a lansat această idee într-un articol publicat la sfârşitul săptămânii trecute în New York Times.

Trump a sugerat, de asemenea, retragerea trupelor americane din Coreea de Sud şi Japonia dacă cele două ţări nu-şi vor mări contribuţiile la bugetul consacrat acestor desfăşurări militare.

Rhodes a reamintit, de asemenea, că Japonia şi Coreea de Sud beneficiază de ''asigurarea'' că SUA le-ar veni în ajutor dacă ar fi agresate.