„Constatăm acuzaţii nedrepte împotriva Turciei (...) Este ca şi cum aceşti bani ar fi daţi Turciei, ca şi cum Turcia ar cerşi'', a declarat Cavusoglu într-o conferinţă de presă la Ankara. 

De câteva săptămâni, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat reticenţele Uniunii Europene de a acorda suma de bani promisă. În afară de cele şase miliarde de euro, Turcia a cerut, de asemenea, anularea, începând din luna iunie, a vizelor pentru cetăţenii săi care vor să călătorească în spaţiul Schengen, precum şi accelerarea procesului de aderare la UE. 

În schimbul acestor cerinţe, Ankara s-a angajat să-i preia pe teritoriul său pe toţi migranţii, inclusiv sirieni, care au ajuns în mod clandestin în insulele greceşti, cu condiţia ca UE să accepte câte un solicitant de azil sirian pentru fiecare sirian preluat de către Turcia. 

Această măsură ar urma să permită descurajarea candidaţilor la azil în Europa să-şi continue călătoria traversând clandestin Marea Egee din Turcia către Grecia. 

ONU, precum şi organizaţiile neguvernamentale sunt însă preocupate în legătură cu legalitatea planului preconizat, aspru criticat de către numeroşi eurodeputaţi, care le reproşează liderilor din UE că au cedat şantajului Ankarei. 

Şeful diplomaţiei de la Ankara a apărat însă miercuri acest plan, estimând că acesta „poate fi acceptat de către cele două părţi''. „Cooperarea noastră cu UE este importantă. Principalul nostru obiectiv este de a stopa imigraţia ilegală'', a insistat Cavusoglu.