Cei cinci miniştri de externe vor examina soliditatea armistiţiului aflat în vigoare din 27 februarie, iar „dacă totul avansează conform planului, vom încuraja opoziţia să revină la masa negocierilor", a declarat Jean-Marc Ayrault în faţa câtorva jurnalişti, cu ocazia unei deplasări la Cairo.

De asemenea, europenii le vor cere americanilor - mediatori, alături de ruşi, ai acordului de încetare a focului, să „se asocieze strâns la controlul asupra eficienţei armistiţiului din Siria", a adăugat Jean-Marc Ayrault.

Ei intenţionează să se asigure că loviturile aeriene ruse care continuă vizează într-adevăr exclusiv grupările jihadiste Frontul Al-Nosra (ramura siriană a Al-Qaida) şi Stat Islamic (SI), nu şi opoziţia moderată. „Trebuie să rămânem vigilenţi", a subliniat şeful diplomaţiei franceze.

Guvernul sirian a anunţat că va avea reprezentanţi la Geneva pentru negocierile de pace prevăzute pentru 14 martie, potrivit Damascului. Opoziţia, care consideră prioritară instalarea unei autorităţi de tranziţie fără un rol pentru preşedintele Bashar al-Assad, nu a luat încă o decizie fermă cu privire la prezenţa sa în negocieri.

John Kerry, Jean-Marc Ayrault, Frank-Walter Steinmeier, Philip Hammond şi Paolo Gentiloni, precum şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, vor discuta de asemenea despre situaţia din Libia, Yemen şi Ucraina, a precizat ministrul francez.

În Libia, ţară pradă haosului şi ofensivei SI, europenii încearcă să pună în funcţiune un guvern de uniune naţională recunoscut de toţi şi îi ameninţă cu sancţiuni pe şefii celor mai radicale clanuri care se opun acestui proces.