Lista a fost publicată de către eurodeputatul polonez Jacek Saryusz-Wolski şi îi cuprinde, pe lângă Putin, pe şeful FSB Aleksandr Bortnikov, preşedintele delegaţie ruse la APCE Aleksei Puşkov, procurori, judecători şi alte părţi implicate în procesul împotriva Nadiei Savcenko, pilot ucrainean care riscă 23 de ani de închisoare, după ce a fost acuzată de uciderea a doi ziarişti ruşi, în timpul confruntărilor armate din estul separatist prorus al Ucrainei.

Vladimir Putin apare chiar primul în documentul denumit „lista Savcenko”, fiind prezentat ca „preşedintele unui stat cu un regim autoritar”.

„Toată puterea în ţară este concentrată în mâinile lui Vladimir Putin. El este direct responsabil pentru decizia politică de a o deţine pe Nadia Savcenko, în ciuda apelurilor comunităţii internaţionale”, se arată în document.

Dacă acest document va fi adoptat, Putin şi ceilalţi oficiali vor avea interdicţie de a mai intra în Uniunea Europeană, activele lor vor fi îngheţate şi nu vor mai beneficia de imunitate.

Considerată eroină naţională în Ucraina, Nadia Savcenko neagă că ar fi implicată în uciderea celor doi jurnalişti ruşi şi îi acuză pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o apoi autorităţilor ruse.

Ea a fost aleasă şi în calitate de deputat în Rada Ucrainei în cadrul ultimelor alegeri legislative. Până în prezent, numeroşi lideri politici, printre care şi vicepreşedintele american Joe Biden, au făcut apeluri pentru eliberarea sa.