Sindicatele studenţeşti vor participa la protestele organizate de uniunile pentru respectarea drepturilor angajaţilor faţă de reformele propuse de ministrul francez al Muncii, Myriam El Khomri, care prevăd o încercare a guvernului francez de a reduce rata de şomaj din ţară la mai puţin de 10%.

Reformele, care prevăd negocieri între angajatori şi sindicatele pentru drepturile angajaţilor, au provocat furia sindicatelor care acuză guvernul de ameninţări la adresa securităţii locurilor de muncă prin iniţiativele respective.

Circa 144 de proteste şi marşuri vor fi organizate, miercuri, la nivel naţional, potrivit CGT, cel mai mare sindicat de acest tip din Franţa. Unele demonstraţii au început deja în Paris.

Compania feroviară naţională SNCF a anunţat perturbări majore în trafic, în special în Paris, unde unul din trei trenuri funcţionează. De asemenea şi cursele companiei Eurostar care fac legătura între Paris, Londra şi Bruxelles vor înregistra astfel de perturbări în programul de funcţionare.

Traficul va fi îngreunat şi de restricţionarea serviciilor oferite de reţeaua de transport terestru pentru persoane din Franţa, RATP.

Premierul francez, Manuel Valls, a amânat deja cu două săptămâni prezentarea reformelor muncii, un semn că guvernul francez ar putea renunţa la aceste planuri, care au creat diviziuni în partidul Socialist de la conducerea ţării.

Guvernul poartă negocieri cu uniunile sindicale şi speră să convingă unele dintre aceste reprezentanţe mai moderate ca CFDT, a doua ca importanţă şi mărime în ţară, să accepte reformele, pentru a împiedica crearea unei solidarităţi totale între sindicate.