„Cel puţin 250.000 de copii trăiesc în stare de asediu brutal în zone din Siria care au devenit adevărate închisori sub cer deschis”, indică această organizaţie într-un raport publicat miercuri.

Ei „sunt rupţi” de lumea exterioară, fiind încercuiţi de beligeranţi care utilizează asediul ca armă de război”, adaugă „Salvaţi copiii”, care se bazează pe mărturii ale unor „persoane ce trăiesc şi muncesc în zonele asediate din Siria”.

Într-un bastion rebel, la est de Damasc, doctorul Nizar a văzut copii care mor cu zile de boli ce pot fi prevenite. „Unii au murit de malnutriţie, alţii de lipsă de medicamente. Aici au murit copii din lipsă de vaccin antirabic”, a spus el.

„Boli de piele sau gastrice se răspândesc pentru că regimul a întrerupt aprovizionarea cu apă şi oamenii folosesc apă de suprafaţă, de multe ori contaminată cu reziduuri”, adaugă medicul sirian. „Copiii sunt îndeosebi afectaţi de inflamaţii şi infecţii pulmonare cauzate de emanaţiile de gaze rezultate în urma exploziilor”, potrivit acestuia.

Mai mult, îngrijirea obstetrică este aproape inexistentă. „Multe decese au drept cauză hemoragii şi imposibilitatea de a opera, naşterile având loc la domiciliu în absenţa moaşei”, relevă la rândul său Amira, mama unei familii dintr-o zonă asediată în nordul provinciei Hama (centru).

„Au murit copii pentru că nu există incubatoare pentru nou-născuţi”, spune şi Aboud, un infirmier de lângă Damasc.

Pentru a-şi potoli foamea, unii copii din zone asediate şi familiile acestora mănâncă iarbă sau hrană pentru animale.

„Când nu au ce să mănânce, se hrănesc cu iarbă. Mi-am minţit copiii şi le-am spus că iarba este comestibilă, dar nu-i poţi prosti, ei ştiu că iarba nu se mănâncă”, mărturiseşte Hassan, tatăl unei familii din Deir Ezzor (est).

Multe familii chestionate au recunoscut că uneori nu mănâncă toată ziua. „Fraţii şi surorile mele şi eu mergem uneori la culcare fără să fi mâncat nimic”, explică un băieţel din Ghouta orientală, în apropiere de Damasc.

„De la începutul asediului, am pierdut o treime din greutate”, afirmă şi Marwan, un băiat care trăieşte în zona de est a Damascului.

„După cinci ani de conflict, suferinţa comunităţilor asediate reprezintă, fără îndoială, dovada cea mai şocantă a eşecului comunităţii internaţionale în Siria”, concluzionează „Salvaţi copiii”.

Peste 450.000 de persoane se află în prezent în zona asediate în Siria, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Un purtător de cuvânt al Programului alimentar mondial a indicat marţi că 150.000 dintre acestea au primit asistenţă începând cu jumătatea lunii februarie.

Conflictul din Siria, care va intra în curând în al şaselea an de la declanşarea sa, s-a soldat până acum cu peste 270.000 de morţi şi a determinat un exod de milioane de refugiaţi şi strămutaţi.