Potrivit Ministerului de Interne macedonean, niciun migrant nu a trecut marţi din Grecia în Macedonia. 

Slovenia a început, miercuri la ora locală 00:00 (marţi ora 23:00 GMT), să limiteze intrarea migranţilor, urmând să fie acceptaţi numai cei care doresc să solicite azil în această ţară ori cei care vin în Europa din raţiuni umanitare. 

Accesul în Slovenia va fi permis numai „străinilor care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară”, celor care doresc să ceară azil, precum şi migranţilor selectaţi „de la caz la caz, în funcţie de motivul umanitar şi în acord cu regulile spaţiului Schengen”, a precizat marţi Ministerul sloven de Interne într-un comunicat. 

Prin urmare, „ruta Balcanilor este practic închisă pentru migranţi”, a reacţionat imediat guvernul de la Belgrad, menţionând că Serbia va fi nevoită să ia măsuri similare pentru ca migranţii să nu rămână blocaţi pe teritoriul ei. 

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a anunţat joi că, de la începutul anului, numărul celor sosiţi pe mare în Europa a ajuns la 134.905 (dintre care 125.819 în Grecia şi 9.086 în Italia), iar al celor decedaţi în această tentativă — la 418. Spre comparaţie, în perioada 1 ianuarie — 3 martie 2015 au sosit în Europa pe mare 20.700 de persoane, iar numărul celor decedaţi în încercarea de traversare a Mediteranei a fost de 505.