Membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU), formaţiunea cancelarului Angela Merkel, spun că preparatele din carne din porc au fost retrase din meniurile cantinelor, şcolilor şi grădiniţelor din landul Schleswig-Holstein din considerente religioase şi că este greşit ca o minoritate să prevaleze asupra unei majorităţi. 

Carnea de porc este parte integrantă a gastronomiei germane, iar creşterea porcinelor şi consumul cărnii de porc joacă un rol important în economia landului Schleswig-Holstein.

Celelalte partide din parlamentul regional au criticat propunerea, pe care o consideră o tactică de a atrage electoratul îngrijorat de sosirea refugiaţilor musulmani, a căror religie interzice consumul cărnii de porc. Propunerea a fost luată în râs şi pe reţelele sociale, după prezentarea ei de către CDU, la 1 martie. Utilizatorii de Twitter au postat mesaje folosind hashtagul „schweinefleischpflicht", care s-ar traduce prin „datorie porcească". 

Liderul grupului politic al CDU din parlamentul regional, Daniel Gunther, a subliniat că în pofida furorii pe care a făcut-o propunerea respectivă, parlamentarii vor avea o dezbatere serioasă cu privire la integrarea musulmanilor în societatea germană. 

Guvernul regional al landului Schleswig-Holstein este condus din anul 2012 de o coaliţie formată din socialişti şi ecologişti. 

Manifestările xenofobe sunt în ascensiune în Germania, care a primit anul trecut aproape 1,1 milioane de migranţi. Peste două treimi dintre noii sosiţi provin din Siria, Afganistan şi Irak, ţări cu populaţie majoritar musulmană.