„Nadia se află închisă în mod injust în Rusia din 2014 şi este judecată în baza unor acuzaţii false", a notat Biden într-un comunicat. Tânăra femeie „îşi servea cu demnitate patria în calitate de membru al forţelor armate ucrainene, luptând în estul ţării, atunci când a fost răpită de separatişti şi dusă împotriva voinţei sale în Rusia", a adăugat vicepreşedintele american.

Nadia Savcenko, în vârstă de 34 de ani, acuzată de Parchetul rus de uciderea a doi jurnalişti ruşi în estul Ucrainei, riscă o pedeapsă de 23 de ani închisoare.

Biden a cerut Rusiei „să facă alegerea bună, să abandoneze acuzaţiile la adresa Nadiei Savcenko şi să o elibereze imediat". "Nadia merită să se întoarcă la ea, la familia şi prietenii săi, lângă colegii săi din parlament, pentru a da viaţă unei noi Ucraine", se mai spune în comunicatul semnat de Biden.

Nadia Savcenko, care este considerată în ţara sa eroină naţională, a fost aleasă parlamentar în legislativele din 2014, pe listele blocului politic al fostului premier Iulia Timoşenko.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut luni SUA şi UE să-şi sporească presiunile la adresa Rusiei, pentru a obţine eliberarea Nadiei.

Procesul împotriva ei, care se desfăşoară în oraşul rus Doneţk (nu departe de frontiera cu Ucraina), a fost brusc suspendat joia trecută. Fără a aştepta reluarea audierilor la 9 martie, Nadia Savcenko a început joi o grevă a foamei şi a setei.

UE a estimat luni că starea Nadiei Savcenko este „extrem de îngrijorătoare". „Rusia este responsabilă pentru starea ei de sănătate, de starea şi respectarea drepturilor omului pentru toate persoanele care se află în detenţie pe teritoriul său", a afirmat un purtător de cuvânt al UE la Bruxelles.

Occidentul şi-a multiplicat în van apelurile sale în vederea eliberării pilotului militar ucrainean arestat în iulie 2014, pe teritoriul rus, potrivit Moscovei. Savcenko neagă că ar fi fost implicată în uciderea a doi jurnalişti ruşi şi îi acuză pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei că au capturat-o pe teritoriul ucrainean şi au predat-o autorităţilor ruse.

Ucraina va trimite marţi o echipă de medici la Nadia Savcenko, în centrul de detenţie din sudul Rusiei unde este încarcerată, potrivit unei deputate a partidului lui Poroşenko, Irina Gheraşcenko.