Problema imenselor sumele de bani pe care Abacha şi clanul său le-au spoliat şi le-au depus în bănci străine a fost discutată în timpul vizitei pe care o desfăşoară în Nigeria ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter. Cu această ocazie, Nigeria şi Elveţia au semnat o 'scrisoare de intenţie' prin care se stabileşte procedura restituirii acestor sume care ar trebui ulterior să fie folosite în proiecte sociale destinate populaţiei nigeriene, proces ce se va desfăşura sub controlul Băncii Mondiale.

Şeful diplomaţiei de la Berna a amintit că, în perioada 1999-2009, Elveţia a restituit Nigeriei încă 700 de milioane de dolari, bani de asemenea depuşi de Sani Abacha în conturi din bănci elveţiene. 

Generalul Sani Abacha a preluat puterea în anul 1993, în urma unei lovituri de stat militare, după ce în întreaga sa carieră militară participase la numeroase alte lovituri de stat, evenimente obişnuite în această ţară africană. Odată ce a preluat puterea el a instalat practic o dictatură personală şi a fost foarte aproape să fie el însuşi înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat pe care în final a dejucat-o. A murit în anul 1998, decesul său stârnind controverse. Oficial a murit în urma unui atac de cord, dar există relatări care susţin că în clipa morţii se afla în compania a două prostituate indience, care l-ar fi otrăvit.

Se estimează că Abacha şi apropiaţii săi şi-au însuşit circa 2,2 miliarde de dolari, bani depuşi în bănci din numeroase ţări.