Creşterea relaţiilor militare dintre Suedia şi Finlanda, precum şi ale celor două ţări cu NATO vine ca o contrapondere la tensiunile cu Rusia, tensiuni datorate agresivităţii neprovocate ale acestei ţări.

Generalul Micael Bydén, comandantul armatei suedeze, a avertizat asupra intenţiei Rusiei de a folosi mijloace militare pentru a-şi atinge scopurile politice, în cadrul recentei sale vizite la Vilnius, capitala Lituaniei – care este ţară NATO.

În acest context, negocierile actuale dintre Suedia şi Finlanda – ţări neutre, referitoare la un parteneriat defensiv, se referă la crearea de unităţi militare comune, la operaţii militare cu forţe combinate şi la utilizarea în comun a infrastructurii militare din cele două ţări. Suedia şi Finlanda ar urma să-şi acorde reciproc sprijin, în cazul unei agresiuni externe împotriva oricăreia dintre cele două ţări.

„Pentru ca o uniune militară să capete profunzime, cele două părţi trebuie să ştie că ea va funcţiona inclusiv în cazul unui război”, a subliniat Allan Widman, preşedintele Comisiei de Apărare din Parlamentul Suediei.

Partidul Liberal, din care face parte Widman, susţine ideea unei uniuni militare cu Finlanda, uniune privită ca o platformă de lansare comună a ambelor state în drumul lor spre NATO, notează Defense News.