Grupul, care s-a adunat cu două zile înainte de sărbătorirea oficială a Zilei Femeii pe 8 martie pentru a atrage mai mulţi susţinători într-o duminică, a ignorat o interdicţie a marşului în acest an decisă de guvernatorul Istanbulului din motive de securitate.

Manifestanţii încercau să atragă atenţia asupra problemelor femeilor în Turcia, care se clasează pe locul 77 din 138 de ţări potrivit indicelui egalităţii între sexe al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Guvernul se confruntă frecvent cu critici legate de gestionarea problemelor femeilor, inclusiv eşecul de a opri ratele ridicate ale violenţei şi slaba participare a femeilor la forţa de muncă.

Violenţa domestică este de 10 ori mai mare în Turcia, care aspiră să adere la Uniunea Europeană, decât în alte ţări europene, potrivit ONU.

Sute de femei s-au adunat în piaţa din cartierul Kadikoy în partea asiatică a oraşului Istanbul, scandând sloganuri şi purtând banere purpurii, semnul distinctiv al unei mişcări centrate pe problemele sociale şi economice ale femeilor.

Poliţiştii au început să-i împingă pe membrii grupului şi multe femei au fugit din piaţă când forţele speciale au tras cu gloanţe de cauciuc în mulţime.

„Am spus întotdeauna că nu vom pleca niciodată din stradă de la manifestaţiile pentru 8 martie şi nu o vom face niciodată. Nici poliţia şi nici guvernul nu ne vor opri”, a declarat protestatara Guris Ozen înainte de dispersarea manifestaţiei.

Ciocniri au avut loc de asemenea în timpul demonstraţiilor din capitala Ankara, unde zeci de femei au ieşit în stradă.

Turcia a limitat drastic dreptul la adunări publice paşnice în ultimii ani, acordând poliţiei puteri sporite pentru reţinerea protestatarilor şi instanţelor de judecată mai multă putere pentru a-i urmări în justiţie.