„Noi trebuie să oprim comerţul traficanţilor criminali şi să descurajăm oamenii de pe navele improvizate să se angajeze într-o călătorie periculoasă şi fără succes”, a declarat prim-ministrul. 

Această misiune „este o ocazie pentru a opri traficanţii şi trimite un mesaj clar imigranţilor care intenţionează să vină în Europa că vor trebui să se întoarcă acasă”, a adăugat el. 

RFA Mounts Bay, o nava militară de transport, două şalupe de interceptare şi un elicopter Wildcat urmează să se alăture în zilele următoare şalupei britanice VOS Grace, care operează deja în regiune. 

Parisul a anunţat de asemenea că o navă militară franceză se va alătura probabil săptămâna viitoare celor trei nave ale ţărilor NATO deja în zonă. 

Marea Egee este principalul punct de trecere pentru sute de mii de imigranţi intraţi pe teritoriul european de peste un an. 

Navele NATO au ca misiune să oprească activitatea reţelelor de călăuze între Turcia şi Grecia. Ele vor efectua de asemenea operaţiuni de salvare a migranţilor. 

Această misiune de supraveghere frontalieră este o premieră pentru NATO care a refuzat până acum să se implice direct în criza imigraţiei.