Potrivit unui purtător de cuvânt din sistemul judiciar, Babak Zanjani a fost condamnat pentru fraudă şi infracţiuni economice. Instanţa islamică i-a condamnat şi pe doi complici ai miliardarului pentru „răspândirea corupţiei”, infracţiune ce se pedepseşte cu moartea, şi le-a cerut acestora să înapoieze banii deturnaţi, inclusiv banii luaţi de la Compania Naţională Iraniană a Petrolului.

În timpul procesului, Zanjani a recunoscut că a folosit mai multe companii din Emiratele Arabe Unite, Turcia şi Malaezia pentru a vinde milioane de barili de petrol iranian, în numele guvernului de la Teheran.

Înainte de a fi arestat, Zanjani a susţinut că sancţiunile internaţionale l-au împiedicat să dea statului 1,2 miliarde de dolari, pe care încă le datorează guvernului. El a fost arestat la o zi după ce preşedintele Hassan Rouhani a cerut guvernului să lupte „împotriva corupţiei financiare”, în special a „figurilor privilegiate”, care au „beneficiat de pe urma sancţiunilor economice”.

Într-un interviu din 2013, acordat BBC, Zanjani spunea că nu are relaţii politice în Iran. „Eu nu fac politică, fac afaceri”, spunea el. Averea lui Babak Zanjani este estimată la 13,5 miliarde de dolari.