Liderul Partidului Naţionalist Simon Busuttil a condus această mişcare de protest după ce şeful cancelariei prim-ministrului laburist Joseph Muscat şi un membru al guvernului său au fost acuzaţi că au înfiinţat societăţi secrete în Panama şi trusturi în Noua Zeelandă.

„Acest lucru nu este normal şi este inacceptabil într-o ţară democratică, europeană”, a declarat Busuttil mulţimii, cerându-i lui Muscat să-l demită pe consilierul său, Keith Schembri, precum şi pe ministrul energiei Konrad Mizzi.

Panama este cunoscută ca un paradis fiscal, ceea ce înseamnă ca societăţile înregistrate acolo nu sunt supuse unui control extern, făcând posibilă ascunderea bunurilor şi conturilor bancare şi, prin urmare, sustragerea de la plata impozitelor.

Busuttil a declarat de asemenea că politica guvernamentală de a acorda permise de şedere sau vize străinilor bogaţi a condus la mită şi a remarcat că un străin bogat a obţinut o suprafaţă mare de teren în insula dens populată doar pentru că s-a întâlnit cu prim-ministrul.