Grecia a fost principalul punct de intrare pentru peste un milion de persoane care au traversat în Europa din Turcia, părăsind Orientul Mijlociu şi nu numai din cauza conflictelor şi provocând cea mai mare criză a refugiaţilor de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. 

În cadrul unui plan UE asupra căruia s-a convenit anul trecut, Grecia s-a angajat să deschidă centre de primire pentru găzduirea a 30 de mii de refugiaţi până la finalul lui 2015, în condiţiile în care ONU urma să asigure alte 20 de mii de locuri. 

Uniunea Europeană a dat termen până în mai Greciei să remedieze modul în care gestionează migraţia ilegală, în caz contrar riscând suspendarea din spaţiul Schengen pe o perioadă de până la doi ani. 

„Până la 13 sau 15 martie cel târziu, adică săptămâna viitoare, Grecia îşi va îndeplini promisiunile privind capacitatea centrelor de primire”, a declarat purtătorul de cuvânt Georgios Kyritsis pentru postul de televiziune elen Skai. 

„Vom avea o capacitate de cel puţin 37.400 de persoane la 15 martie, faţă de 30 de mii cât am promis”, a adăugat el. 

Conform sursei citate, Grecia va utiliza clădiri şi tabere existente pentru a găzdui încă 17.400 de persoane până săptămâna viitoare. 

Cancelarul german Angela Merkel a declarat în cadrul unui interviu făcut public sâmbătă că Grecia trebuie să-şi respecte urgent promisiunea de a asigura adăpost pentru până la 50 de mii de refugiaţi şi că ar trebui să primească ajutor din partea UE pentru a îndeplini acest angajament.