„Avem o opţiune solidă de a nu lua parte la aceste lucruri. Nu există perspectiva aderării Marii Britanii la un proces comun de acordare de azil în Europa. Vom avea propria abordare privind acordarea dreptului de azil, propriul nostru mod de a face lucrurile, apărând graniţele,”a declarat Cameron la sosirea la summitul UE-Turcia care şi-a propus combaterea fluxului de migranţi în Europa. 

„Chiar dacă am fi în afara UE, am fi afectaţi de o criză a migraţiei ca aceasta. Însă la final ne menţinem graniţele şi propriul mod de a face lucrurile, deoarece avem ce-i mai bun din ambele părţi”, a continuat el. 

Potrivit actualului sistem din UE, cunoscut ca regulamentul Dublin şi care se aplică şi Marii Britanii, ţările membre trebuie să înregistreze şi să proceseze solicitările de azil pe bază naţională, iar responsabilitatea revine primului stat comunitar în care intră un refugiat. 

În Marea Britanie există preocupări că o revizuire a regulamentului Dublin ar putea priva Londra de dreptul de a expulza solicitanţi de azil în statul din UE în care aceştia au intrat. Executivul UE urmează să prezinte săptămâna viitoare propuneri pentru reforma sistemului.