Specialiştii în sănătate publică sunt de părere că în iunie sau iulie vor apărea în partea continentală a SUA primele cazuri de contaminare locală cu virusul Zika, iar anunţul de vineri a survenit în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat că există ''tot mai multe dovezi'' despre o legătură între virusul Zika şi microcefalie şi sindromul Guillain-Barre, o tulburarea neurologică rară care poate duce la paralizie.

La summitul naţional, care va avea loc în Atlanta, la sediul CDC, participanţii vor afla ''ultimele noutăţi ştiinţifice referitoare la virusul Zika, inclusiv implicaţiile pentru femeile însărcinate şi strategia de control a (înmulţirii) ţânţarilor'', a menţionat un comunicat emis de Casa Albă. ''Totodată, întâlnirea va fi un prilej de sporire a cunoştinţelor asupra celor mai bune practici de comunicare şi de identificare a posibilelor deficienţe în pregătirea răspunsului la nivel federal, statal şi local'', a precizat documentul citat.

Până în prezent, epidemia cu virusul Zika a afectat numeroase ţări din America Latină şi zona Caraibilor, dar OMS a estimat că s-ar putea extinde şi în partea de nord a Americii, contaminând până la patru milioane de persoane.

Potrivit datelor difuzate de CDC, în SUA s-au raportat 261 de cazuri de îmbolnăvire cu virusul Zika. Pese o sută de persoane s-au contaminat în Porto Rico, a declarat, într-un interviu, Anne Schuchat, unul dintre adjuncţii directorului CDC, adăugând că ''timpul este preţios şi colaborarea este esenţială'' pentru prevenirea răspândirii virusului.