"Chiar dacă părăsesc campania (prezidenţială), sunt multe persoane care mă iubesc, dar pur şi simplu nu votează pentru mine", a declarat Ben Carson cu ocazia CPAC, într-un stil confuz care a marcat aventura sa pentru învestitura partidului.

"Voi rămâne profund angajat pentru a încerca să salvez ţara", a adăugat conservatorul care a fost singurul candidat de culoare la alegerile din noiembrie, aplaudat în picioare de peste 1.000 de persoane reunite în apropierea capitalei federale, Washington.

Ben Carson a decis să nu participe la dezbaterea republicană de joi, deoarece nu mai vedea "o cale politică înainte" în campania sa pentru Casa Albă în 2016.

În prezent, au mai rămas oficial patru candidaţi republicani, printre care Donald Trump, marele favorit.

La fel ca omul de afaceri, Benjamin Carson, 64 de ani, nu a exercitat niciodată un mandat politic înainte de a se lansa în cursă şi s-a aflat pe locul al doilea în sondaje între septembrie şi începutul lunii decembrie.

"În calitate de republicani, nu suntem unii duşmanii altora şi nu ne putem permite să le livrăm democraţilor toate aceste muniţii", a mai declarat el vineri înainte de a părăsi scena, făcând aluzie la profundele diviziuni din tabăra republicană şi la cei patru candidaţi rămaşi în cursă, după dezbaterea deosebit de furtunoasă de joi.

Doctorul Carson nu a câştigat în niciunul dintre cele 12 state americane unde au avut loc până în prezent alegeri primare, cel mai bun rezultat fiind locul al patrulea în Iowa la 1 februarie, iar ziua de "super-marţi" nu a făcut decât să accentueze marginalizarea sa.