Potrivit ziarului The Navy Times, portavionul USS John C. Stennis, însoţit de două distrugătoare şi trei crucişătoare au fost trimise în Marea Chinei de Sud.

"Trimiterea navelor militare este un semnal adresat Chinei că Statele Unite vor continua să aplice principiul libertăţii de navigaţie chiar dacă China va continua militarizarea insulelor", au declarat oficiali de la Pentagon.

În apropierea grupului naval se află şi nava de comandă USS Blue Ridge, care se îndreaptă spre Filipine.

Statele Unite au intensificat recent patrulele navale în Marea Chinei de Sud, invocând respectarea principiului "libertăţii de navigaţie".

În replică, Administraţia de la Beijing susţine că are nevoie de armament în Marea Chinei de Sud din cauza "procesului de militarizare" lansat de Statele Unite.

În octombrie 2015, Statele Unite au trimis o navă militară în apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra având rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului. Distrugătorul USS Lassen, aparţinând Forţelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China.

Trimiterea navei militare americane a avut rolul de a contesta revendicările teritoriale ale Beijingului într-o zonă revendicată de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam. Forţele navale chineze au urmărit şi au transmis avertismente distrugătorului american, a anunţat Guvernul de la Beijing, atrăgând atenţia că armata chineză va răspunde "provocărilor" Statelor Unite.