„Pentru prima dată de la începutul crizei migranţilor, pot vedea apărând un consens european. Este un consens în jurul unei strategii globale care, dacă este aplicată de o manieră loială, poate ajuta la limitarea fluxului şi la atacarea crizei”, scrie Donald Tusk în scrisoarea de invitaţie trimisă liderilor din statele UE, recunoscând că aprecierea este „prudent optimistă”. 

Donald Tusk a încheiat vineri un periplu început la Viena pe ruta Balcanilor, cea mai folosită de migranţii veniţi din Turcia care au traversat Marea Egee până în Grecia. Preşedintele Consiliului European a vizitat Ljubljana, Zagreb, Skopje, Atena, Ankara, Istanbul şi Belgrad. 

„Ţările de pe ruta Balcanilor occidentali, inclusiv cele care nu sunt membre UE, sunt toate gata şi hotărâte să revină la aplicarea totală a regulilor noastre şi a deciziilor comune, inclusiv a codului Schengen”, a apreciat fostul premier polonez. 

În scrisoarea sa, Donald Tusk a făcut referire la publicarea, cu câteva ore mai devreme, a „foii de parcurs” a Comisiei Europene pentru o revenire la „funcţionarea normală” a spaţiului Schengen şi a eliminării tuturor controalelor introduse la frontierele interne. 

„Luni va trebuie să confirmăm această abordare”, a pledat Tusk. De asemenea, el pune accent pe necesitatea cooperării cu Turcia, după întrevederea pe care a avut-o la Istanbul cu premierul turc Ahmet Davutoglu. 

„Noi credem amândoi că putem reduce fluxul prin returnări la scară mare şi rapide din Grecia ale tuturor migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională. Voinţa politică există dar reprezintă şi o provocare logistică, în care trebuie să susţinem Grecia. Prim-ministrul Davutoglu a confirmat, de asemenea, disponibilitatea Turciei de a-i primi înapoi pe toţi migranţii prinşi în apele turceşti”, a explicat Tusk.