Miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Marc Ayrault şi Frank-Walter Steinmeier, 'au propus părţilor să se pună de acord asupra organizării alegerilor locale până în iunie-iulie (...) Am fost gata să susţinem această propunere, dar partea ucraineană a cerut să nu se insiste asupra acestui punct. Nu s-a ajuns la un consens în cele din urmă cu privire la acest subiect', a afirmat Lavrov, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus.

'Din păcate, nu a existat niciun progres cu privire la problema principală (...) şi anume pregătirea alegerilor', şi-a exprimat regretul Lavrov.

Conform acordurilor de la Minsk, semnate în februarie 2015, reglementarea crizei ucrainene trebuie să se facă printr-un 'dialog direct' între Kiev şi autorităţile rebele, a reiterat Lavrov. 'Din păcate, noi nu observăm acest dialog direct, în primul rând din cauza refuzului Kievului de a participa la acesta', a spus el.

Semnate în capitala belarusă după o mediere franco-germană, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, acordurile de la Minsk prevăd o încetare a focului, precum şi un ansamblu de măsuri politice, economice şi sociale pentru rezolvarea conflictului ucrainean, care a făcut peste 9.000 de morţi de la izbucnirea sa, acum mai bine de doi ani. Dar negocierile se află de mai multe luni în impas.

Occidentalii văd în organizarea de alegeri în estul separatist o deschidere pentru reintegrarea politică a regiunii în Ucraina, dar Kievul se teme că Rusia - acuzată de susţinerea militară a separatiştilor, susţinere negată de ruşi — ar putea profita de scrutin pentru a destabiliza întreaga ţară.