Nils Donath care are 25 de ani, născut la Dinslaken-Lohberg, în nordul regiunii Ruhr, s-a convertit la islam în vara lui 2011 după o viaţă de mic delincvent şi de „fumător de jointuri” , după cum a relatat chiar el în cadrul audierii la un tribunal din Düsseldorf în ianuarie, recunoscând că „a alunecat direct pe panta radicalismului”.

Conform rechizitoriului, în 2013 s-a alăturat unei organizaţii jihadiste denumite „Brigada Lohberger” şi a plecat în luna octombrie a aceluiaşi an în Siria pentru a se alătura Statului Islamic.

Acolo, el a făcut parte din „trupele de asalt” ale organizaţiei islamiste, însărcinate mai exact cu urmărirea dezertorilor.

Gruparea SI îi ameninţă pe luptătorii care dezertează că „vor fi torturaţi până vor muri”, a povestit el în cadrul procesului. Tânărul s-a îndepărtat apoi de SI şi s-a întors în Germania, unde a fost arestat în 2015.

Potrivit serviciilor germane de informaţii interne, circa 740 de persoane au părăsit în total Germania pentru a se alătura unor grupări jihadiste precum Statul Islamic în Siria sau Irak. O treime dintre ei s-au întors, iar alţi 120 ar fi fost ucişi.