Declaraţia liderului nord-coreean „suscită o preocupare serioasă” la Moscova, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Sperăm că toate ţările din regiune, precum şi ţările terţe vor manifesta reţinere în această situaţie dificilă”, a adăugat Peskov.

„Trebuie să fim mereu pregătiţi, în fiecare moment, pentru a utiliza arsenalul nostru nuclear”, a declarat liderul nord-coreean Kim Jong-Un, citat vineri de agenţia de presă oficială KCNA. El a avertizat de asemenea că situaţia din peninsula divizată s-a deteriorat atât de mult încât Coreea de Nord trebuie să-şi schimbe strategia militară, ameninţând cu „atacuri preventive”.

Consiliul de Securitate al ONU a introdus miercuri o nouă serie de sancţiuni dure împotriva Coreii de Nord după ultimele teste nuclear şi balistic efectuate de regim.

Această rezoluţie a Consiliului, prezentată de SUA, a fost adoptată în unanimitate, inclusiv de China, singurul aliat al Phenianului.

Câteva ore după adoptarea rezoluţiei, Coreea de Nord, din ce în ce mai izolată în problema arsenalului său nuclear, a efectuat tiruri cu proiectile cu rază scurtă de acţiune în mare, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

Coreea de Nord este deja sub incidenţa a patru runde de sancţiuni internaţionale de la primul său test nuclear în 2006.