Potrivit experţilor, este vorba de un caz unic în Europa, în timp ce opoziţia poloneză denunţă subordonarea Parchetului unui decident politic.

Pentru guvern, dimpotrivă, este vorba de o „restabilire a încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar”, după cum a declarat joi premierul polonez Beata Szydlo. 

„Abandonăm modelul ratat introdus de coaliţia PO-PSL (forţele de centru aflate la putere până în octombrie anul trecut) în funcţionarea Parchetului, în avantajul unor soluţii care vor garanta mai bine şi mai eficient securitatea polonezilor”, a explicat Szydlo în timpul unei conferinţe de presă.

Un deputat al opoziţiei, Jan Grabiec, a calificat acest argument drept „absurd”, în timp ce colegul său Krzysztof Brejza a denunţat „politizarea Parchetului, al cărui singur stăpân va fi un politician de la PiS”.

Intervievat de AFP, un profesor de drept de la Universitatea din Paris, Didier Rebut, a dezvăluit că, din câte cunoaşte, o asemenea configuraţie a justiţiei este „unică în Europa”. În Franţa, magistraţii Parchetului ţin de ministrul Justiţiei, însă acesta din urmă „nu poate acţiona în dosare individuale”, iar proiectele de „ataşare a Parchetului de Ministerul de Justiţie au fost întotdeauna respinse”, a subliniat el.