Problema avortului divizează de multă vreme societatea şi scena politică din Statele Unite, chiar dacă întreruperile de sarcină au fost legalizate printr-o decizie a Curţii Supreme în 1973. De atunci, multe state ale federaţiei americane au adoptat legi care restrâng dreptul la avort.

Într-un interviu pentru postul MSNBC, difuzat miercuri, Trump a afirmat că, dacă SUA vor interzice avorturile, unele femei vor încerca să facă întrerupere de sarcină în mod ilegal. „Trebuie să existe o formă de pedeapsă”, a susţinut el. Întrebat care ar trebuie să fie, în opinia sa, această pedeapsă, magnatul a răspuns: „Asta nu ştiu”.

Imediat după reacţiile declanşate din ambele tabere, echipa de campanie a magnatului a încercat să-i modereze punctul de vedere. „Acest subiect este neclar şi decizia ar trebui lăsată în seama statelor”, a afirmat Trump într-un prim comunicat, după care a retractat şi mai mult, susţinând că medicii care fac întreruperi de sarcină ar trebui să fie cei consideraţi responsabili. „Doctorul sau orice altă persoană care realizează această acţiune ilegală asupra unei femei ar trebui să fie considerat responsabil din punct de vedere legal, nu femeia în cauză. Femeia este o victimă în acest caz, pentru că viaţa este în uterul ei”, a susţinut el.

„Ceea ce Donald Trump a spus este scandalos şi periculos. Sunt constant uluită de genul de lucruri pe care le promovează”, a reacţionat fostul secretar de stat Hillary Clinton, care conduce cursa electorală în tabăra democraţilor. „Încă o dată, ne-a arătat cine este”, a punctat ea.

La rândul lor, rivalii republicani Ted Cruz şi John Kasich, care se opun şi ei dreptului la avort, au condamnat afirmaţiile lui Trump, senatorul de Texas apărând „respectul” faţă de femei.

Şi asociaţii anti-avort au reacţionat, arătând că declaraţiile lui Trump contravin poziţiilor lor. „În toate luările de poziţie ale Conferinţei episcopilor catolici din SUA în problema avortului, ei nu au cerut pedepsirea femeilor care au făcut avort”, a declarat un purtător de cuvânt.

Din tabăra opusă, o reţea de planificare familială, care administrează clinici unde se practică avortul, a estimat că este vorba despre „o incitare la violenţă împotriva femeilor”.

Tot în interviul de la MSNBC, Trump a mai spus că nu ar exclude posibilitatea recurgerii la arma nucleară împotriva Statului Islamic. „Nu aş exclude niciodată vreuna dintre opţiuni”, a afirmat el în interviul menţionat.