În oraşele Nantes şi Rennes, câteva zeci de tineri au lansat pietre şi sticle asupra forţelor de ordine franceze, care au ripostat cu grenade cu gaze lacrimogene.

În capitala franceză, zece „indivizi cu cagule” veniţi „pentru a se amesteca în rândul manifestanţilor” au fost arestaţi de poliţie.

Sute de mii de manifestanţi erau aşteptaţi joi să răspundă apelului sindicatelor care solicită retragerea proiectului de reformă a Codului muncii.

La finalul dimineţii, primii demonstranţi au ieşit pe străzi - circa 20.000 de persoane la Toulouse (sud-vest), 6.000 la Rouen (nord-vest), 7.000 la Grenoble (est) şi 5.000 la Clermont-Ferrand (centru).

Extrem de prezenţi la precedentele proteste contra acestei legi, liceenii francezi se află şi joi în centrul acţiunii de mobilizare populară. Ei au blocat circa 200 de licee în întreaga ţară, în timp ce alte instituţii de învăţământ au fost închise de conducerile lor pentru a proteja profesorii şi tinerii.

La Paris, Turnul Eiffel rămâne închis pe întreaga durată a zilei ca urmare a manifestaţiilor.

Precedenta zi de mobilizare de acest fel, 9 martie, a reunit peste 200.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei (450.000 conform organizatorilor). Manifestaţiile de joi reprezintă un test pentru guvernul socialist condus de Manuel Valls, dar şi pentru preşedintele Francois Hollande, nevoit să facă faţă ostilităţii unei părţi a alegătorilor de stânga faţă de această reformă, cu 13 luni înaintea viitorului scrutin prezidenţial din Franţa.

Alte demonstraţii contra unui proiect de reformă a Codului muncii francez sunt prevăzute pe 5 şi 9 aprilie.