Ministrul sănătăţii, Beatrice Lorenzin, le-a mulţumit, într-un comunicat, forţelor de ordine pentru această arestare. „Într-un clasament al ororilor, am atins un alt vârf al mizeriei umane”, a declarat ministrul, subliniind că „nu este pentru prima dată când sunt descoperite crime în serie, având drept protagonist o infirmieră-ucigaşă”.

„Aceste persoane nu respectă nicio deontologie, nicio etică medicală, în condiţiile în care ele ar trebui să se gândească la sănătatea pacienţilor” a adăugat ministrul.

Potrivit cotidianului local Il Tirreno, Fausta Bonino, 56 de ani, a ucis 13 pacienţi, toţi cu vârste între 61 şi 88 de ani, care erau spitalizaţi în secţia de anestezie şi reanimare a spitalului din Piombino.

Pacienţii se aflau în stare gravă, însă nu disperată, potrivit aceleiaşi surse. Infirmiera i-ar fi ucis pe toţi aceşti pacienţi, administrându-le doze puternice dintr-un medicament anticoagulant care provoca hemoragii grave.

Femeia a fost arestată miercuri seara, la întoarcerea ei de la Paris, unde locuieşte fiul său, potrivit sursei.

În timpul unei conferinţe de presă, anchetatorii au precizat că femeia urma un tratament împotriva depresiei şi că ea însăşi folosea multe medicamente şi consuma mult alcool.

Potrivit agenţiei AGI, anchetatorii au ajuns la infirmieră datorită statisticilor de decese, care erau unele anormale pentru acest spital. Analizând lucrurile prin eliminare, ei au ajuns să o identifice pe această infirmieră ca fiind singura persoană prezentă în toate cazurile în care au fost constatate decese suspecte. Anchetatorii au precizat că din cele 20 de persoane — medici şi infirmieri — care lucrau în acea secţie, ea era singura prezentă în timpul deceselor.

Atunci când ea a fost transferată, în octombrie anul trecut, spre un alt departament unde nu se mai afla în contact direct cu pacienţii, mortalitatea în serviciul de reanimare a scăzut de la 20% la 12%, au precizat anchetatorii.

În octombrie 2014, o altă infirmieră a fost arestată în urma unor suspiciuni legate de circa 40 de decese la serviciul de urgenţă din Lugo, lângă Ravenna (nord). În urmă cu doar câteva săptămâni, această infirmieră, Daniela Poggiali, a fost condamnată la închisoare pe viaţă.