La Paris, unde se află sediul UNESCO, fostul ministru al culturii din Qatar Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, diplomat de carieră, şi-a anunţat candidatura oficial, la începutul săptămânii, exprimându-şi dorinţa de a da „un nou elan” organizaţiei.

Fostul ministru libanez al culturii Ghassan Salamé, fost diplomat al ONU, şi-a confirmat pentru AFP candidatura anunţată săptămâna trecută în presa libaneză.

Egiptul intenţionează să prezinte candidatura directorului Bibliotecii din Alexandria, Ismail Serageldin, potrivit unor surse diplomatice.

Mandatul Irinei Bokova expiră în 2017. Diplomatul bulgar a confirmat recent candidatura sa pentru postul de secretar general al ONU, în contextul în care mandatul lui Ban Ki-moon se încheie la sfârşitul acestui an.
În 2009, când a fost aleasă pentru un prim mandat, devenind prima femeie în fruntea UNESCO, Irina Bokova l-a întrecut cu un scor strâns pe ministrul egiptean al culturii Farouk Hosni, acuzat de antisemitism, iar în 2013 a fost realeasă pentru încă un mandat.

„Toată lumea recunoaşte că grupul (arab) este singurul care nu a deţinut postul de director general al UNESCO”, a declarat, pentru AFP, Ghassan Salamé. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a împlinit 70 de ani.

El estimează că dacă arabii nu se vor înţelege, ar putea pierde această oportunitate.

Ghassan Salamé, care a fost consilier special al fostului secretar general al ONU Kofi Annan, susţine un „ambiţios proiect” care ar permite ca UNESCO să întărească obiectivul de „a servi educaţia pentru pace„ şi care ar putea frâna „expansiunea ideologiilor extremiste în lume”.

Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari promovează „educaţia pentru toate şi pentru toţi, cea mai bună armă împotriva fanatismului„ şi relansează „dezbaterile şi reflecţiile cu elitele intelectuale din lumea întreagă”.

În timp ce Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari este susţinut de guvernul din Qatar, nu se întâmplă acelaşi lucru în cazul lui Ghassan Salamé. Guvernul libanez a decis să sprijine o candidată relativ necunoscută.

Potrivit unei surse guvernamentale libaneze, Beirutul a prezentat oficial săptămâna trecută la UNESCO scrisoarea de candidatură a doamnei Vera Khoury, delegat permanent adjunct al statului Sfânta Lucia pe lângă UNESCO. Vera Khoury le-a comunicat autorităţilor libaneze, mai ales ministrului de externe Gebran Bassil, dorinţa de a candida.

Vera Khoury este o colaboratoare a miliardarului libanez Gilbert Chagoury, delegat permanent al statului Sfânta Lucia la UNESCO. Reţelele sociale au denunţat repede atitudinea guvernului libanez şi au lansat o campanie în sprijinul lui Ghassan.