Finanţarea pentru acest program face parte dintr-un pachet de sprijin în valoare de 500 milioane de euro pe care Comisia Europeană l-a prezentat în 2015 ca răspuns la criza cu care se confruntă fermierii europeni. Banii vor fi utilizaţi pentru a cumpăra lapte din UE, care va fi ulterior distribuit unui număr de aproximativ 350.000 de copii din Siria, urmând a completa actualul program de distribuţie de alimente pentru copii şcolari finanţat de UE în Siria.

„Acest nou program acoperă două dintre priorităţile Comisiei: sprijinirea fermierilor într-o perioadă dificilă şi concentrarea pe provocările ridicate de criza refugiaţilor", a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Uniunea Europeană este principalul donator internaţional în criza din Siria, cu peste 5,5 miliarde de euro venite de la UE şi statele membre sub diferite forme de asistenţă. La o conferinţă care a avut loc la începutul lunii februarie la Londra, UE şi statele membre au promis că în 2016 vor furniza peste trei miliarde de euro pentru a ajuta persoanele afectate de conflictul din Siria.