Exista însă şi oficiali care nu cred în varianta prezentată de Moscova, aşa cum sunt cei din forţele aeriene ale Israelului, care susţin ca aeronavele Moscovei sunt în continuare prezente în număr mare în bazele din Siria, conform portalului Defense News.

Rotire de trupe

Comandanţii forţelor aeriene ale Israelului susţin că ruşii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le înlocui cu elicoptere de atac, prezenţa militară a Rusiei în această ţară fiind în continuare substanţială.

„Putin a schimbat formaţiile de luptă, dar nu a evacuat trupele”, a explicat un oficial al armatei israeliene referindu-se la preşedintele rus.

„A adus diverse echipamente de lupta şi a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune şi mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de luptă”, a explicat ofiţerul de rang înalt din cadrul forţelor aeriene israeliene.

Acesta a refuzat sa precizeze un număr al aeronavelor pe care Rusia le-ar menţine în bazele din Siria, dar a precizat că sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad rămâne robust.

„Nu intrăm în detalii privind numărul aeronavelor, dar încă menţin o forţă semnificativă acolo cu care pot face ce vor”, a mai spus oficialul israelian.

S-au dat de gol

Conform declaraţiilor oficiale, Moscova trebuia să-şi retragă cea mai mare parte din trupe până pe 20 martie. Atacul forţelor siriene asupra oraşului Palmyra, ocupat de teroriştii Statului Islamic, derulat în 26 martie, a beneficiat însă de sprijinul aerian al trupelor din Rusia.

Conform unui raport al Comandamentului Aerospaţial al Rusiei, aeronavele din Siria au reuşit să distrugă cu această ocazie 8 centre de comanda a Statului Islamic, 12 fortăreţe, 80 de terorişti, 2 tancuri, 3 arme de artilerie şi 6 depozite de muniţii în cele 40 de raiduri efectuate în acea zi.

De la declaraţia privind retragerea forţelor aeriene, făcută de Putin pe 14 martie, Rusia ar fi trebuit să retragă în trei transe bombardierele Su-24M, Su-35 şi Su-25, ca şi aeronavele de transport Il-76 şi Tu-154 prezente pe frontul din Siria.

Serviciile de informaţii israeliene susţin însă ca datele din teren confirma faptul ca nici nu se pune problema că Rusia să cedeze atât de uşor avanposturile cucerite în Siria.

În plus, nu există niciun semn că ruşii ar fi retras bateriile antiaeriene de rachete S400 care sunt poziţionate acum în regiunea de graniţa cu Turcia.

„Ne-am dat seama că acestea sunt poziţionate astfel pentru a preveni o altă ciocnire cu Turcia”, a explicat reprezentantul forţelor aeriene din Israel, referindu-se la incidentul din 24 noiembrie 2015, când aviaţia turcă a doborât un avion militar rusesc la graniţa cu Siria.

„Dacă ar vrea să-şi îndrepte radarele bateriilor de rachete către noi, ar putea face acest lucru foarte rapid. Însă, acest lucru ar constitui o schimbare majoră în planurile Moscovei şi nu credem ca au planificat acest lucru”, a mai spus oficialul israelian.

Iranul, ţinut în frâu

Pe de altă parte, israelienii, care au un acord de coordonare a operaţiunilor aeriene cu Moscova, se bucură că, pentru moment, nu se întrevede nicio şansă ca Iranul, un alt aliat al regimului Bashar al Assad, să ocupe o poziţie dominantă în Siria.

„Prezenţa forţelor aeriene ale Iranului în Siria ar fi ceva ce nu am putea accepta atât de uşor. Ar fi o schimbare majoră, dar, pentru moment, nu o văd posibilă. Ba din contra. Văd ca iranienii se retrag”, a mai spus ofiţerul israelian.

Iranul a început să retragă masiv din soldaţii mişcării Hezbollah, care au luptat alături de trupele lui Assad în Siria, înlocuindu-l cu forţe de dimensiuni mai reduse din rândul Corpului de Garda Revoluţionar din Iran (IRGC).

Pe de altă parte, un raport de analiza din 27 martie al Meir Amit, Centrul de Informaţii împotriva Terorismului din Israel, subliniază faptul ca Teheranul ar putea aruncă în lupta trupe regulate ale armatei pe frontul din Siria.

Oficialii israelieni susţin că aceasta vine ca urmare a creării unei axe militare Rusia-Siria-Iran şi Hezbollah, mutare favorizată de încheierea acordului nuclear între Teheran şi marile puteri militare în vara anului trecut.

La două luni după încheierea acordului, axa militară a luat formă. Este un moment favorabil pentru acest proiect susţinut de Putin, iar facă acordul nuclear nu ar fi putut avea loc", a mai spus sursa din interiorul Forţelor Aeriene Israeliene.