Numeroase nave cargo ruse continuă să se deplaseze din portul Novorosiisk la Marea Neagră, spre baza navală rusă Tartus din Siria. "Navele trimise par să aibă încărcături masive în momentul plecării spre Siria. Deplasările navelor sugerează că, la două săptămâni de la anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor din Siria, transporturile de echipamente militare spre Siria continuă în acelaşi ritm", arată o analiză realizată de Reuters.

„Transporturile efectuate sugerează că Rusia depune eforturi intense pentru menţinerea infrastructurii militare în Siria şi pentru aprovizionarea armatei siriene”, precizează Reuters.

Rusia are militari în unitatea aeriană Hmeymim şi în baza navală Tartus. "Dat fiind că cei mai mulţi militari rămân în aceste baze, nu există motive ca traficul să fie redus", a explicat Mihail Barabanov, analist la Institutul rus CAST.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat, la jumătatea lunii martie, începerea retragerii celei mai mari părţi a forţelor ruse din Siria, afirmând că obiectivele operaţiunilor militare au fost atinse.

Liderul de la Kremlin a avertizat însă că Rusia poate retrimite "în doar câteva ore" forţe militare în Siria, în caz de necesitate.

Rusia a lansat în octombrie 2015 operaţiuni militare în Siria, în principal raiduri aeriene, pentru susţinerea Administraţiei Bashar al-Assad. Moscova susţine că vizează exclusiv poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic, deşi Occidentul denunţă raiduri care au vizat grupuri insurgente siriene. Decizia de începere a retragerii efectivelor a fost luată la doar două săptămâni de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte, conform estimărilor ONU, 270.000 de morţi.