Formaţiunea anunţa luni că susţinea un acord „iminent” în vederea formării unei noi coaliţii, care să pună capăt unei crize politice ce a întârziat reforme solicitate de Occident, dar şi împrumuturi.

Însă Timoşenko a prezentat noi solicitări la o reuniune a membrilor acestei noi potenţiale coaliţii - inclusiv o anulare a unei taxări a pensiilor şi o ieftinire a preţurilor energiei.

Scumpirea preţului energiei este una dintre reformele-cheie solicitate de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în cadrul unui program de salvare a Ucrainei de la un colaps.

Parlamentari au declarat la ieşirea de la această reuniune că mult-aşteptata coaliţie nu s-a format, în pofida anunţului de luni al partidului premierului Arseni Iaţeniuk cu privire la „iminenţa” unei noi alianţe - în Parlament - cu partidul preşedintelui Petro Poroşenko.

„Timoşenko cere ca o serie de legi politice să fie adoptate înainte să se alăture coaliţiei. Toată lumea trebuie să o ia de la capăt”, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul blocului fostului premier.

Parlamentari din cadrul grupului partidului lui Iaţeniuk au spus, de asemenea, că nu s-a ajuns la formarea acestei coaliţii de trei partide.
Liderul formaţiunii, Maksim Burbak, a declarat că nu este aşteptat un acord până la sfârşitul săptămânii viitoare.

Mustafa Naiem, un parlamentar din cadrul blocului lui Poroşenko, a denunţat faptul că „Timoşenko a inventat noi condiţii şi de aceea am eşuat”.

Patria este cel mai mic partid din Parlament, dar voturile celor 19 parlamentari ar fi suficiente să ofere acestei coaliţii de trei partide o majoritate, alături de voturile celor 216 de parlamentari din cadrul formaţiunilor lui Poroşenko şi Iaţeniuk.

Preşedintele Parlamentului Volodimir Groisman, în vârstă de 38 de ani, un aliat al lui Poroşenko, urma să fie propus premier de către noua coaliţie. Însă şi acest lucru cade odată cu acest eşec.

Parlamentari au subliniat că, în contextul în care Guvernul întârzie să formeze o nouă coaliţie, criza riscă să se adâncească şi provoace alegeri parlamentare anticipate.

Poroşenko încearcă să evite acest scenariu, temându-se că această criză va consolida susţinerea în rândul populaţiei a unor partide populiste, care se opun măsurilor de austeritate impuse Ucrainei de Occident.

Incapacitatea actualei coaliţii de guvernare - instabile - de a trece reformele cerute de Occident prin Parlament a deraiat deja negocieri în vederea unui nou împrumut de la FMI în valoare de 1,7 miliarde de dolari.