Preşedintele parlamentului, Henry Ramos Allup, a declarat legea votată la încheierea celei de-a doua dezbateri, stârnind aplauzele şi aclamaţiile opoziţiei. Minoritatea parlamentară chavistă consideră însă că aplicarea acestei măsuri va lăsa nepedepsite încălcările drepturilor omului.

„Această lege intenţionează să pună bazele reconcilierii naţionale”, a afirmat deputata Delsa Solorzano, iniţiatoarea legii, în timpul dezbaterii, în care au fost votate unul câte unul 29 de articole.

Legea prevede eliberarea a 76 de „deţinuţi politici”, precum şi amnistia pentru sute de venezueleni „persecutaţi şi exilaţi” din cauza opoziţiei lor faţă de puterea chavistă, care conduce Venezuela de 17 ani, a declarat dna Solorzano.

Cu toate acestea, preşedintele socialist Nicolas Maduro, care i-a succedat în funcţie preşedintelui defunct Hugo Chavez (la putere din 1999 până în 2013), a avertizat într-o alocuţiune televizată transmisă paralel cu dezbaterea că el nu va promulga legea, care, în opinia sa, „îi apără pe terorişti şi criminali”.
Juriştii se îndoiesc că această lege va putea intra în vigoare, dat fiind faptul că s-ar putea ca Nicolas Maduro s-o trimită la Tribunalul Suprem de Justiţie (TSJ), cea mai înaltă autoritate judiciară a ţării, cunoscută ca fiind apropiată puterii.

Votarea acestei legi survine la doi ani după arestarea opozantului Leopoldo Lopez, condamnat în septembrie la aproape 14 ani de închisoare pentru incitare la violenţă în cursul manifestaţiilor din 2014 (43 de morţi, potrivit bilanţului oficial).